MELD EEN DEFECT VIA
onderhoud@sporthalmollincksslag.nl
  BIJ SPOED
Tel: 0523 74 53 29

Möllincksslag op de goede weg

15-02-2019

Op 25 januari wordt in Bergentheim de verduurzaming van Sporthal Möllincksslag gevierd. Deze bijeenkomst is van 15.30 uur tot 17.00 uur. Iedereen is welkom. Er is een installateur aanwezig die uitleg geeft over het nieuwe klimaatsysteem. Een uniek systeem voor een sporthal. Er zijn zogenaamde airsocks geïnstalleerd in de sporthal. Door dit klimaatsysteem is de sporthal aangenamer in het gebruik.

G.Brokelman

Het bestuur van de stichting 'Sporthal het Zuiden' heeft zich het afgelopen jaar onder andere beziggehouden met het verduurzamen van Sporthal Möllincksslag. Het bestuur bestaat uit voorzitter John van Bergen, secretaresse Elja de Lange, penningmeester Wim van Middelkoop en de bestuursleden Annelies Hekman en Harco Salomons. "De kop is er af", vertelt John. "We zien de toekomst weer rooskleurig tegemoet". In het jaar 2017 zag het er voor de sporthal in Bergentheim niet goed uit. Zij verkeerden financieel in zwaar weer. De leden van de verenigingen hadden op dat moment niet in de gaten dat het financieel slecht ging met de sporthal.

Frisse start

De sporthal is in 2001 gebouwd met een bedrag van 1.100.000 euro van de gemeente. Daarna was de Stichting zelf verantwoordelijk voor de exploitatie van de sporthal. De sporthal in Bergentheim is dus geen gemeentelijk sportaccommodatie en is eigendom van de Stichting. In het jaar 2017 bleek dat de inkomsten achterbleven. De redenen waren het tegenvallend aantal leerlingen op scholen dat gebruik maakte van de sporthal en het tegenvallend gebruik door verenigingen. Maar ook het installatiewerk dat vervangen moest worden en waarbij de installateur failliet ging was een grote strop. Om een frisse start te maken werd het bestuur vervangen.

Voldoende draagkracht

Uit onderzoek bleek dat er voldoende draagvlak was voor de sporthal maar dat er 400.000 euro nodig was. Dit bedrag werd teruggebracht naar 350.000 euro. Uiteindelijk kreeg de sporthal in het jaar 2018 175.000 euro van de gemeente Hardenberg. De taak was om de andere 175.000 euro bij elkaar te krijgen door energiezuinige maatregelen, bordsponsoren en meer gebruik van de hal.

Ledverlichting en gasloos

"Ondertussen is het 2019 en hebben we veel gerealiseerd", vertelt John trots. "We hebben ledverlichting inclusief sensoren en een tijdschakelaar in de hal. De verlichting gaat niet eerder aan dan dat de sporthal actief wordt gebruikt", vertelt Harco. "Daarnaast is de hal gasloos, alle ketels zijn vervangen. Er is nog een kleine gasketel voor het verwarmen van kleedkamers en het verwarmen van water. Gasloos is hierbij niet haalbaar, omdat de bezetting vooral in de avonduren is en de zon dan niet schijnt", vertelt Elja. Het dak van de sporthal is gerepareerd en er zijn overal nieuwe deuren ingekomen. "Daarnaast hebben alle verenigingen die gebruik maken van de sporthal een code om de hal binnen te komen. Er is geen beheerder meer over de sporthal. De kantine wordt nu gepacht. Om deze reden is de kantine niet altijd meer open. Ook hebben we veel bordsponsoren erbij gekregen", vertelt Harko.

Iedereen kan gebruik maken van de hal

De bezetting van de hal kan nog beter. "Gelukkig is er op de scholen in Bergentheim een groei van het aantal leerlingen. De toekomst van het gebruik van de sporthal is hierbij wel gegarandeerd. Ook Turn Sportvereniging Hardenberg heeft veel promotie gedaan voor turnuren in de hal. Maar toch kan de bezetting nog hoger. Ook 'losse' gebruikers zijn welkom in de zaal. Voetballers die in de winter in de zaal willen oefenen etc. Ook is erop dinsdag- en woensdagmorgen nog ruimte om de zaal te gebruiken". Verenigingen of individuele mensen die gebruik willen maken van de zaal kunnen mailen naar info@sporthalmollincksslag.nl.

Van negatief naar positief

"We kunnen nu ongeveer zeven jaar vooruit. De investeringen moeten leiden tot minder kosten. We zijn begonnen met een negatief saldo maar we hebben het kunnen omdraaien naar een klein positief saldo. Als bestuur hebben we hier veel tijd ingestoken, ook zijn wij hierbij geholpen door vrijwilligers", aldus John.

"We hadden een geheel nieuw dak in de planning, maar dat was niet haalbaar. Daarom is eerst overgegaan tot reparatie. Misschien moeten we op den duur wel een nieuw dak. Ook zal de vloer op een gegeven moment vervangen moeten worden. Maar het begin is gezet. We zijn er nog niet maar we hebben van het negatieve verhaal een positief verhaal gemaakt", aldus het bestuur van Stichting Sporthal het Zuiden.